Informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. serwis produkty.mamotoja.pl (Bangla) zostanie zamknięty. Jeśli chcesz zachować treści swoich recenzji lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu serwisu produkty.mamotoja.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja mamotoja.pl
Dodatkowo informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie mamotoja.pl
Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.
Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:
Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@mamotoja.pl
Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.
Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).
Zboża kryją w sobie skarby. Dzięki nowym kaszkom z linii Skarby Zbóż każde dziecko może mieć je na wyciągnięcie… łyżeczki! Tworząc nowe produkty wykorzystano aż 8 rodzajów zbóż – zboża glutenowe: orkisz, owies, jęczmień, żyto, pszenżyto i pszenicę oraz bezglutenowe: ryż i kukurydzę. Ułatwi to komponowanie różnorodnych dziecięcych jadłospisów. Każda z kaszek Skarby Zbóż zawiera witaminy oraz żelazo, ważne dla rozwoju poznawczego dziecka i odporności.
W skład nowej linii kaszek Skarby Zbóż wchodzą:
Owsianka to jedno z ulubionych dań śniadaniowych ludzi na całym świecie. Ta kaszka sprawia, że zajadać się nią mogą teraz także najmłodsi, oczywiście w wersji dopasowanej do swoich wielkich potrzeb. Kaszka nie zawiera dodatku cukru, a jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach. Wystarczy dodać do niej wodę, a miseczka wypełni się naturalnym smakiem zbóż. Dzięki obecności pszenicy, maluch łatwiej zaprzyjaźni się z glutenem.
Żyto nie jest zbyt popularne w diecie niemowląt, ale podane w towarzystwie owsa i łagodnej pszenicy może być doskonałą propozycją na śniadaniową owsiankę. Bogactwo różnorodnych zbożowych smaków to sposób na urozmaicenie jadłospisu dziecka, a 11 witamin pomoże zaspokoić wielkie potrzeby żywieniowe małego brzuszka. Kaszka nie zawiera dodatku cukru, a jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach.
Drobno zmielona pszenica, znana jako kaszka manna, to zwykle pierwszy produkt glutenowy w diecie dziecka. Wystarczy, że do kaszki z linii „Skarby zbóż” dodasz mleko następne, a stanie się ona pełnowartościowym posiłkiem zbożowym, dopasowanym do potrzeb niemowląt po 6. miesiącu. Waniliowy smak sprawi, że zbożowa propozycja stanie się dla nich jeszcze ciekawsza.
Każde zboże kryje w sobie nieco inne skarby, dlatego warto, by maluszek poznał jak najwięcej z nich. Kaszka wielozbożowa z herbatnikiem zawiera aż 8 zbóż, zarówno glutenowych (orkisz), jak i bezglutenowych (kukurydza), dzięki czemu pomoże urozmaicić dietę maluszka.
Produkty zbożowe powinny pojawiać się w diecie najmłodszych. Niewielkie ilości można podawać maluszkowi już na początku rozszerzania diety, w 5. miesiącu życia. Zwykle poprzedzone są przez wprowadzenie pierwszych warzyw i owoców.
Składnikiem zbóż, który często niepokoi rodziców jest gluten. To mieszanina białek naturalnie zawartych w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, również owsa. Dawniej uważano, że sposób wprowadzenia glutenu do diety dziecka wpływa na ryzyko wystąpienia u niego celiakii. Badania tego jednak nie potwierdziły. Według aktualnych zaleceń produkty zawierające gluten należy wprowadzić w pierwszym roku życia. Tak jak w przypadku pozostałych produktów rozszerzających dietę, nie wcześniej jednak niż przed końcem 4. miesiąca. Przygodę z glutenem warto rozpocząć delikatnie - początkowo wystarczą niewielkie ilości produktu glutenowego, np. kaszki manny. Kiedy brzuszek dziecka zapozna się już z nowym składnikiem i zacznie go tolerować, można zacząć stopniowo zwiększać ilość produktów zawierających gluten.